ၾကက္အသည္းစားသုံးျခင္းသည္ အစာအဆိပ္သင့္မႈ ျဖစ္ေပၚေစျခင္းအားျဖင့္ လူ၏က်န္းမားေရးကို ျခိမ္းေျခာက္ႏိုင္ေၾကာင္း ေရာဂါကူးစက္မႈဆိုင္ရာ ျဗိတိသွ်ကြၽမ္းက်င္ပညာရွင္မ်ားက ဦးေဆာင္သည့္ ေလ့လာခ်က္အသစ္က ေဖာ္ျပလိုက္သည္ဟု သတင္းမ်ားတြင္ ေဖာ္ျပသည္။
ဗက္တီးရီးယားမ်ားသည္ အသည္းတစ္ခုလုံးတြင္ ခိုေအာင္းႏိုင္ေၾကာင္း ၊ ၾကက္ ၊ ဘဲ ၊ ငန္းတို႕၏ အသည္းမ်ားသည္ အထူးသျဖင့္ အႏၲရာယ္မ်ားေသာ Campylobacter ဗက္တီးရီးယားတစ္မ်ိဳးကို သယ္ေဆာင္ႏိုင္သည္ဟု ပညာရွင္မ်ားက ေျပာသည္။
ၾကက္ ၊ ဘဲ ၊ ငန္းတို႕၏ အသည္းကို အပူခ်ိန္လံုေလာက္စြာမခ်က္ထားပါက ယင္းဗက္တီးရီးယားမ်ားသည္ကူးစက္ေရာဂါ အဓိက လက္သည္ျဖစ္လာေၾကာင္း၊၂၀၁၀ ခုႏွစ္တြင္ အင္ဂလန္ ႏွင့္ ေဝလ၌ဗက္တီးရီးယားပိုးေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚသည့္ေရာဂါသည္ ၆၀၀၀၀၀ ေက်ာ္ရွိမည္ဟု ခန္႕မွန္းေနစဥ္တြင္ ျဗိတိန္ရွိ အစာအဆိပ္သင့္မႈ အမ်ားစုမွာ Campylobacter ဗက္တီးရီးယားပိုးေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း သတင္းတစ္ရပ္က ေဖာ္ျပသည္။
အဆိုပါ ဗက္တီးရီးယားေၾကာင့္ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း၊ ဗိုက္နာျခင္းႏွင့္ႂကြက္တက္ျခင္း၊ ႏွာေစးျခင္းႏွင့္ အျခားေနမေကာင္းျခင္းမ်ား အပါအဝဝင္ ေရာဂါမ်ားျဖစ္ေပၚေစျပီး အမ်ားစုမွာ ရက္အနည္းငယ္သာ ဖ်ားနာၾကသည္။
မၾကာေသးခင္ႏွစ္မ်ားကစ၍ ၾကက္အသည္းစားသုံးမႈ တျဖည္းျဖည္းျမင့္မားလာခဲ့ရာ အဆိုပါေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြါးမႈႏွုန္းမ်ားျပားလာေၾကာင္း အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ကူးစက္ေရာဂါကြၽမ္းက်င္သူ ခရစၥတင္လီတာကေျပာသည္။ မက်က္တက်က္ ခ်က္ထားေသာ စားေသာက္ကုန္မ်ားက အစာအဆိပ္သင့္မႈ ျဖစ္ေပၚေစသည္ကို ျပည္သူမ်ားႏွင့္ စားသုံးကုန္ထုတ္စက္႐ံုမ်ားသို႕ သတိေပးရန္လိုအပ္ေၾကာင္း ၄င္းက ေျပာသည္။
Ref: International News 837
No comments:
Post a Comment